Program pro znevýhodněné návštěvníky Facebook Twitter Instagram

TROCNOVSKÉ SLAVNOSTI 2019

nepřehlédněte
Datum konání:
7.9.2019 13:00

Místo konání:
Památník Jana Žižky z Trocnova (Trocnov, 373 12 Borovany)

Jihočeské muzeum Vás srdečně zve na 6. ročník Trocnovských slavností! Návštěvnicky oblíbená akce pro všechny věkové kategorie se koná v sobotu 7. září 2019 od 13:00 do 18:00 hodin v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova (Trocnov, 373 12 Borovany). Vstup je ZDARMA!

FACEBOOK UDÁLOST ZDE.

PROGRAM NÍŽE A KE STAŽENÍ ZDE.

I letos se můžete těšit na bohatý program, který zaujme jak děti, tak i dospělé:

  • Living history (živá historie - přiblížení každodenního života lidí ve středověku autentickým způsobem s ohledem na dobové reálie) - Projekt Prácheňská manství (Provincia Prachinensis) sdružuje příznivce středověku a living history pokoušející se o rekonstrukci vesnických zemanů a jejich družin v předhusitské době, resp. k roku 1415, v oblasti Prácheňska. Tito nadšenci chtějí vzdělávat, pátrat po stopách středověku a přivádět je k životu účastí na bitvách a dalších středověkých akcích. "Věnujeme se řemeslům, středověké kuchyni, bojům, táboření, hudbě a všemu dalšímu, co ke středověkému životu patřilo. Pravidelně se scházíme, nastupujeme společně do boje a snažíme se zdokonalovat. Jsme součástí projektu Pražský svaz, který se zabývá rekonstrukcí husitského vojenství v rámci rozsahu historického Pražského svazu. Toto sdružení zastřešuje přibližně 100 aktivních členů z území celé České republiky," říkají o sobě.

  • Historické souboje, zbraně a zbroje
  • Řemeslný jarmark a ukázky lidových tvůrců (klasická dřevořezba, výroba dřevěných hraček a loutek, výšivka rybí šupinou, kovářství, prezentace Sedlické krajky či Klubu tradic, jehož členky jsou svým pečením proslulé zejména na jihu Čech).
  • Živá středověká hudba (soubor Karmína)
  • Besedy / talkshow (Vlastimil Vondruška - spisovatel a historik. Vyprávění o tom, co vlastně víme o životě středověkých lidí, co nám prameny mohou říci a co se už zjistit nedá a proč jsou učebnice dějepisu nuda. Vlastimil Vondruška na příkladech z historických románů rozebírá některé zažité omyly, zavede posluchače rovněž do zákulisí literární tvorby. Posluchače určitě pobaví zážitky, které má s různými čtenáři, ale také ze spolupráce s filmem. Hledání vlastních kořenů není vždycky snadné a zvláště dnes má svůj nezastupitelný smysl. I o tom bude řeč. Dále Petr Čornej - historik a držitel Ceny Učené společnosti a Jan Bauer - křest knihy novináře a spisovatele)
  • Komentované prohlídky expozice o Janu Žižkovi a husitství
  • Divadlo (pohádka Karla Čapka - Pošťácká pohádka, pohádka Josefa Čapka - Povídání o pejskovi a kočičce) - obě představení v podání Marešovy divadelní společnosti
  • Lukostřelba pro děti i dospělé na louce pod mohylou Jana Žižky
  • Středověký tábor a hry
  • Dětský program (výroba odznaků, házení míčků na cíl, omalovánky, chůdy, jízda na dřevěných konících s meči, ruční hasičská stříkačka a kuželník, možnost vyzkoušet si požární útok CTIF aj.)
  • Naučná stezka kolem trocnovského areálu mapující významné milníky husitství
  • Ukázky zásahů hasičů (SDH Hamr u Třeboně a dorost SDH Ločenice)
  • Občerstvení
  • a další...

SLEDUJTE NAŠE WEBOVÉ STRÁNKY, FACEBOOK A INSTAGRAM PRO AKTUÁLNÍ INFO.

DALŠÍ AKCE V AREÁLU PAMÁTNÍKU JANA ŽIŽKY V LETOŠNÍ SEZÓNĚ NAJDETE ZDE.

Sdílet na FacebookSdílet na TwitterSdílet na LinkedInPoslat odkaz emailemVytisknout tuto stránku

Dnes (Pátek)

Dopoledne 9.00 - 12.00
Odpoledne 12.00 - 17.30

Zítra (Sobota)

9.00 - 12.00
12.00 - 17.30

Celá otevírací doba

Kalendář akcí

Nejbližší akce

20.4.2024

Mezinárodní den památek 2024

České Budějovice
25.4.2024

Edukační dílny (Jan Žižka na jihu Čech 600 let) - Diadém, růženec

Hlavní budova Jihočeského muzea (Dukelská 1, 370 01 České Budějovice)
 

Pobočky

Historická budova Jihočeského muzea Historická budova Jihočeského muzea Muzeum koněspřežky Muzeum koněspřežky Tvrz Žumberk u Nových Hradů Tvrz Žumberk u Nových Hradů Památník Jana Žižky z Trocnova Památník Jana Žižky z Trocnova