Program pro znevýhodněné návštěvníky Facebook Twitter Instagram

MUZEJNÍ NOC 2017

Muzejní noc
Datum konání:
od: 26.5.2017 17:00
do: 26.5.2017 22:00

Místo konání:
Tvrz Žumberk u Nových Hradů, Trhové Sviny, 374 01

Jihočeské muzeum Vás srdečně zve na tradiční akci - MUZEJNÍ NOC. Letošní ročník se koná 26. května 2017 v krásném areálu Tvrze Žumberk u Nových Hradů od 17:00 do 22:00 hodin. Jako každý rok je vstup na tuto akci zcela ZDARMA.

Historicky i stavebně unikátní a dochovaný komplex opevněného jádra vesnice letos nabídne bohatý kulturní a doprovodný program jak pro děti tak i pro dospělé:

  • Návštěvníci se mohou těšit například na komentované prohlídky zdejšího kostela, tvrze nebo muzejních expozic, mezi něž patří přeshraniční výstava Ryby a lidé - Rožmberkové a rybníkářství v jižních Čechách a ve Waldviertlu, dále expozice lidového malovaného nábytku z 18. a 19. století či výstava Úředník rožmberský, která přibližuje život nižšího úřednictva a téma zpronevěry šlechtického majetku.
  • Módní přehlídku v dobových kostýmech a workshop vyšívání rybí šupinou si připravila Obchodní akademie, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Třeboni. Workshop proběhne v rámci projektu E.U. - COUNTRY ARTISANS, jehož cílem je nejen pomoci dospělým při hledání příležitostí k podnikání v oblasti řemesel ale i najít potenciál pro rozvoj řemesel a vytváření cest ke zlepšení života obyvatel.
  • Soubor historických tanců Campanello z třeboňského zámku zve na příjemnou cestu časem mezi šlechtice a šlechtičny. Návštěvníci tak mohou zažít dávné příběhy, které se možná staly, možná nestaly.
  • Atmosféru  celé akce umocní čtyřčlenné středověké hudební těleso Dei Gratia z Tábora. Dechberoucí vokály doprovázené duněním bubnů, tóny dud či píšťal přenesou posluchače do zapadlých krčem, královských síní, na hradní nádvoří, nebo do nelítostné bitvy.
  • O další hudební produkci se pak postará folková kapela DRC, tvořená manželským duem Hanou a Janem Švejkarovými.
  • Speciálně pro děti je v zahradě pod kostelem připraveno legendární Divadlo Potulného Čajovníka, střelba z kuše, hledání mincí archeologickým detektorem a doprovodné hry.
  • Chybět nebude ani ohniště, kde si lze opéct buřty a za doprovodu kytary si zazpívat pravé táborové písně.
  • Další program nabídne ukázky řemesel - například odlévání cínu s konzervátorem Janem Törökem, kovářství Dana Černého, práce se dřevem s výtvarným ateliérem TVOR či tvorba ornamentů přes šablonu za pomoci techniky tupování houbičkou.
  • Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína ve spolupráci s Rybářstvím Nové Hrady umožní návštěvníkům pokochat se a dokonce si sáhnout na jihočeské ryby. Rovněž předvedou, jak se vyplétají a opravují rybářské sítě.
  • O vyvrcholení celé Muzejní noci se postará skupina historického šermu Fedrfechtýři z Českých Budějovic, která vystoupí s ukázkami historických duelů, během nichž návštěvníci uvidí a uslyší nejen řinčení zbraní ale rovněž salvy z kanónů a pušek. Ve spolupráci s kejklířem a bavičem Pupou nakonec Fedrfechtýři osvětlí temné žumberské nebe vystoupením s ohněm.

 

Pro návštěvníky je zajištěna autobusová doprava na trase České Budějovice - Trhové Sviny (autobusové nádraží) - Žumberk a zpět. Odjezd autobusů bude od hlavní historické budovy muzea (Dukelská 1, České Budějovice, 370 51) 26.5. 16:00. Autobus zastaví dále v Trhových Svinech na autobusovém nádraží v 16:30. Čas odjezdu po skončení akce je přesně ve 22:00. Cena zpáteční jízdenka je 20 Kč na trase České Budějovice - Žumberk10 Kč pak na trase Trhové Sviny - Žumberk. KAPACITA AUTOBUSŮ JE JIŽ NAPLNĚNA.

 

V případě jakýchkoli dalších dotazů pište na marketing@muzeumcb.cz. Po kliknutí na obrázek se Vám otevře v plné velikosti.

 

Kontaktní osoba:
Tomáš Svoboda
Datum zveřejnění:
3.5.2017

Sdílet na FacebookSdílet na TwitterSdílet na LinkedInPoslat odkaz emailemVytisknout tuto stránku

Dnes (Sobota)

Dopoledne 9.00 - 12.00
Odpoledne 12.00 - 17.30

Zítra (Neděle)

9.00 - 12.00
12.00 - 17.30

Celá otevírací doba

Kalendář akcí

Nejbližší akce

2.5.2024

Edukační dílny (Jan Žižka na jihu Čech 600 let) - Stolní hry

Hlavní budova Jihočeského muzea (Dukelská 1, 370 01 České Budějovice)
3.5.2024

Trocnovské divadelní slavnosti 2024 (Smím prosit, Dodo?)

Areál Památníku Jana Žižky z Trocnova - Archeoskanzen (Trocnov 14, 373 12 Borovany)
 

Pobočky

Historická budova Jihočeského muzea Historická budova Jihočeského muzea Muzeum koněspřežky Muzeum koněspřežky Tvrz Žumberk u Nových Hradů Tvrz Žumberk u Nových Hradů Památník Jana Žižky z Trocnova Památník Jana Žižky z Trocnova