Program pro znevýhodněné návštěvníky Facebook Twitter Instagram

MUZEJNÍ NOC 2019

Muzejní noc
Datum konání:
24.5.2019 17:00

Místo konání:
Historická budova Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, Dukelská 1

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích Vás srdečně zve na tradiční a oblíbenou akci pro celou rodinu s bohatým doprovodným programem - Muzejní noc. Další ročník se uskuteční v pátek 24. května 2019 od 17:00 do 22:00 hodin v hlavní historické budově Jihočeského muzea (Dukelská 1, 370 51 České Budějovice). Vstup na akci je ZDARMA!


LETÁK S PROGRAMEM KE STAŽENÍ ZDE.


Slavnostní zahájení proběhne venku před hlavním vchodem do muzea ze strany Senovážného náměstí v 17:00 hodin. Po uvítání přítomných následuje BIKE TRIAL SHOW JOSEFA BIGASE na kolech, která není tak často k vidění, protože ji jen tak někdo neovládá. Návštěvníci se mohou těšit na velkou dávku adrenalinu a neuvěřitelných momentů popírajících zákony gravitace, a přitom je show plná zábavných momentů a spolupráce s diváky. Děti jistě zaujmou i HRY NA VENKOVNÍM PROSTRANSTVÍ.

Hned poté se lze přesunout i do interiérů muzea, kde je připraven další program. V přízemí určitě navštivte přednáškový sál - zde nabídneme tolik oblíbený FOTOKOUTEK s možností vytištění upomínkové fotografie z akce, vlastnoruční VÝROBU ZÁPISNÍKŮ, výrobu ODZNAKŮ (placky s připínáčkem) či PRODEJ VYBRANÝCH PUBLIKACÍ Jihočeského muzea.

V přilehlých sálech přichystalo edukační oddělení muzea STOLNÍ A DESKOVÉ HRY, TVOŘIVÉ DÍLNY pro celou rodinu, VÝROBU PUZZLE a spoustu OMALOVÁNEK. Rozhodně si nenechte ujít ani výstavní sály a chodbu v přízemí, kde se nachází nová VÝSTAVA SVĚT KOSTIČEK (další informace o výstavě již brzy zde na webu) pro všechny milovníky barevných stavebnic Lego - expozice je složena z téměř 750.000 dílků! Pro děti je připraven hrací kout, o inspiraci tedy jistě nebude nouze. V přízemí lze navštívit i VÝSTAVU J. STEINBRENER - PŘÍBĚH VIMPERSKÉHO KNIHTISKU, jež se koná u příležitosti 110. výročí úmrtí zakladatele knihtiskařského impéria a zavede návštěvníky do šumavského městečka Vimperka, které se po Plzni stalo druhým místem v Čechách, kde byly tištěny knihy. K této výstavě je přichystána i komentovaná prohlídka.

První patro ovládne  hlavní hvězda večera - KOUZELNÍK A TANEČNÍK RADEK BAKALÁŘ, Mistr České republiky a držitel ceny za posun magie do třetího tisíciletí, známý též z televizní soutěže Česko Slovensko má talent. Radek si pro návštěvníky všech věkových kategorií přichystal rovnou dvě interaktivní představení obsahující kouzla z projektu Revolution of Magic ve spojení s tancem.

Od svých osmi let kolem sebe vytváří nepochopitelné zázraky. Už jako malý kluk se zamiloval do kouzel a magie. Postupem času se z ,,neobyčejného“ koníčku malého kluka stala cesta za snem, při které nasbíral nespočet prvních míst na mezinárodních soutěžích v moderní magii včetně titulu Mistr České Republiky.  Další velkou vášní je tanec, konkrétně street-dance. Právě díky kombinaci kouzel a tance vyhrával jak kouzelnické soutěže, tak i taneční battly. V roce 2010 byl přihlášen do televizní soutěže Česko Slovensko má talent a z 6.000 uchazečů se probojoval až do samotného finále. Po skončení soutěže se chtěl v kouzlech posunout na úroveň, která v ČR/SK nemá obdoby, a tak začal navštěvovat zahraniční uzavřené kongresy kouzelníků z celého světa. Získané zkušenosti ho přivedly na myšlenku, vytvořit projekt Revolution Of Magic na serveru YouTube a tím cesta za snem nabrala neuvěřitelný spád. Rázem se z Radka stal nejhledanější a nejsledovanější kouzelník na sociálních sítích. V tuto chvíli je nejšťastnější ve svém životě, jelikož díky, neobyčejnému“ koníčku osmiletého kluka, vyvádí z míry nejen známé osobnosti z ČR/SK, ale i tisíce lidí na živých vystoupeních.


Pro milovníky divadla je dále připravena POHÁDKA TREPERENDA v podání soukromého divadla Studna, které funguje již od roku 1993. A kdo je to ta Treperenda? Žena, která ustavičně mele pantem neboli vše, co ví, každému hned vyslepičí. Co jste měli včera k večeři nebo že máte zrovna nadmutou kozu, s kým se soudíte o mez, kam schováváte destirublovku na horší časy. Ano mít ženu treperendu je pohroma, protože co mělo zůstat vašim tajemstvím vytroubí celému světu. Pomůže jen dobrá rada nebo zázrak.

V prvním patře budou přístupné i další výstavy z nabídky Jihočeského muzea: STÁLÁ EXPOZICE PŘÍBĚH MĚSTA ČESKÝCH BUDĚJOVIC, včetně komentované prohlídky, dále ŘEMESLA A ŽIVNOSTI V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH a MINCOVÁNÍ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Názorné UKÁZKY LIDOVÝCH ŘEMESEL pak nabídne přilehlá terasa (úprava vlny barvením, předení na kolovratu, tkaní na karetkách a hřebenovém stavu, práce ševce a ukázky hrnčířství).

Na druhém balkoně se návštěvníci mohou osvěžit v KAVÁRNĚ RAW OD KOČOVKY a kromě výborné kávy lze ochutnat i nejrůznější druhy raw dortíků a zákusků, včetně slaných pochutin. Pro milovníky tučnějšího jídla pak poslouží venkovní stánek s občerstvením před hlavním vchodem, kde lze zakoupit i alko a nealko nápoje.

Muzejní noc vyvrcholí programem na venkovní scéně u KD Slavie - druhá adrenalinová bike trial show a KONCERT FOLKOVÉ SKUPINY LAKOMÁ BARKA z Českého Krumlova. Kapela se soustřeďuje zejména na vlastní folkovou a historizující hudbu, a též lidové písně, vždy v osobité úpravě. Název skupiny vznikl podle stejnojmenné povídky Jana Wericha: O Lakomé Barce. Na svém kontě mají již čtyři vydaná alba. Každoročně odehrají něco okolo 50 koncertů, jejichž atmosféru umocňují vlastními dobovými lidovými kostýmy.


Kontaktní osoba:
Tomáš Svoboda
Datum zveřejnění:
25.4.2019

Sdílet na FacebookSdílet na TwitterSdílet na LinkedInPoslat odkaz emailemVytisknout tuto stránku

Dnes (Úterý)

Dopoledne 9.00 - 12.00
Odpoledne 12.00 - 17.30

Zítra (Středa)

9.00 - 12.00
12.00 - 17.30

Celá otevírací doba

Kalendář akcí

Nejbližší akce

19.3.2024

Archeologie k počátkům husitství v jižních Čechách (Rudolf Krajíc)

Hlavní budova Jihočeského muzea (Dukelská 1, 370 01 České Budějovice)
2.4.2024

Zbraně a zbroj v pozdním středověku (Petr Turya, Guildam Gladiatorum)

Hlavní budova Jihočeského muzea (Dukelská 1, 370 01 České Budějovice)
 

Pobočky

Historická budova Jihočeského muzea Historická budova Jihočeského muzea Muzeum koněspřežky Muzeum koněspřežky Tvrz Žumberk u Nových Hradů Tvrz Žumberk u Nových Hradů Památník Jana Žižky z Trocnova Památník Jana Žižky z Trocnova