Program pro znevýhodněné návštěvníky Facebook Twitter Instagram

MUZEJNÍ NOC 2019

Muzejní noc
Datum konání:
24.5.2019 17:00

Místo konání:
Historická budova Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, Dukelská 1

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích Vás srdečně zve na tradiční a oblíbenou akci pro celou rodinu s bohatým doprovodným programem - Muzejní noc. Další ročník se uskuteční v pátek 24. května 2019 od 17:00 do 22:00 hodin v hlavní historické budově Jihočeského muzea (Dukelská 1, 370 51 České Budějovice). Vstup na akci je ZDARMA!


LETÁK S PROGRAMEM KE STAŽENÍ ZDE.


Slavnostní zahájení proběhne venku před hlavním vchodem do muzea ze strany Senovážného náměstí v 17:00 hodin. Po uvítání přítomných následuje BIKE TRIAL SHOW JOSEFA BIGASE na kolech, která není tak často k vidění, protože ji jen tak někdo neovládá. Návštěvníci se mohou těšit na velkou dávku adrenalinu a neuvěřitelných momentů popírajících zákony gravitace, a přitom je show plná zábavných momentů a spolupráce s diváky. Děti jistě zaujmou i HRY NA VENKOVNÍM PROSTRANSTVÍ.

Hned poté se lze přesunout i do interiérů muzea, kde je připraven další program. V přízemí určitě navštivte přednáškový sál - zde nabídneme tolik oblíbený FOTOKOUTEK s možností vytištění upomínkové fotografie z akce, vlastnoruční VÝROBU ZÁPISNÍKŮ, výrobu ODZNAKŮ (placky s připínáčkem) či PRODEJ VYBRANÝCH PUBLIKACÍ Jihočeského muzea.

V přilehlých sálech přichystalo edukační oddělení muzea STOLNÍ A DESKOVÉ HRY, TVOŘIVÉ DÍLNY pro celou rodinu, VÝROBU PUZZLE a spoustu OMALOVÁNEK. Rozhodně si nenechte ujít ani výstavní sály a chodbu v přízemí, kde se nachází nová VÝSTAVA SVĚT KOSTIČEK (další informace o výstavě již brzy zde na webu) pro všechny milovníky barevných stavebnic Lego - expozice je složena z téměř 750.000 dílků! Pro děti je připraven hrací kout, o inspiraci tedy jistě nebude nouze. V přízemí lze navštívit i VÝSTAVU J. STEINBRENER - PŘÍBĚH VIMPERSKÉHO KNIHTISKU, jež se koná u příležitosti 110. výročí úmrtí zakladatele knihtiskařského impéria a zavede návštěvníky do šumavského městečka Vimperka, které se po Plzni stalo druhým místem v Čechách, kde byly tištěny knihy. K této výstavě je přichystána i komentovaná prohlídka.

První patro ovládne  hlavní hvězda večera - KOUZELNÍK A TANEČNÍK RADEK BAKALÁŘ, Mistr České republiky a držitel ceny za posun magie do třetího tisíciletí, známý též z televizní soutěže Česko Slovensko má talent. Radek si pro návštěvníky všech věkových kategorií přichystal rovnou dvě interaktivní představení obsahující kouzla z projektu Revolution of Magic ve spojení s tancem.

Od svých osmi let kolem sebe vytváří nepochopitelné zázraky. Už jako malý kluk se zamiloval do kouzel a magie. Postupem času se z ,,neobyčejného“ koníčku malého kluka stala cesta za snem, při které nasbíral nespočet prvních míst na mezinárodních soutěžích v moderní magii včetně titulu Mistr České Republiky.  Další velkou vášní je tanec, konkrétně street-dance. Právě díky kombinaci kouzel a tance vyhrával jak kouzelnické soutěže, tak i taneční battly. V roce 2010 byl přihlášen do televizní soutěže Česko Slovensko má talent a z 6.000 uchazečů se probojoval až do samotného finále. Po skončení soutěže se chtěl v kouzlech posunout na úroveň, která v ČR/SK nemá obdoby, a tak začal navštěvovat zahraniční uzavřené kongresy kouzelníků z celého světa. Získané zkušenosti ho přivedly na myšlenku, vytvořit projekt Revolution Of Magic na serveru YouTube a tím cesta za snem nabrala neuvěřitelný spád. Rázem se z Radka stal nejhledanější a nejsledovanější kouzelník na sociálních sítích. V tuto chvíli je nejšťastnější ve svém životě, jelikož díky, neobyčejnému“ koníčku osmiletého kluka, vyvádí z míry nejen známé osobnosti z ČR/SK, ale i tisíce lidí na živých vystoupeních.


Pro milovníky divadla je dále připravena POHÁDKA TREPERENDA v podání soukromého divadla Studna, které funguje již od roku 1993. A kdo je to ta Treperenda? Žena, která ustavičně mele pantem neboli vše, co ví, každému hned vyslepičí. Co jste měli včera k večeři nebo že máte zrovna nadmutou kozu, s kým se soudíte o mez, kam schováváte destirublovku na horší časy. Ano mít ženu treperendu je pohroma, protože co mělo zůstat vašim tajemstvím vytroubí celému světu. Pomůže jen dobrá rada nebo zázrak.

V prvním patře budou přístupné i další výstavy z nabídky Jihočeského muzea: STÁLÁ EXPOZICE PŘÍBĚH MĚSTA ČESKÝCH BUDĚJOVIC, včetně komentované prohlídky, dále ŘEMESLA A ŽIVNOSTI V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH a MINCOVÁNÍ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Názorné UKÁZKY LIDOVÝCH ŘEMESEL pak nabídne přilehlá terasa (úprava vlny barvením, předení na kolovratu, tkaní na karetkách a hřebenovém stavu, práce ševce a ukázky hrnčířství).

Na druhém balkoně se návštěvníci mohou osvěžit v KAVÁRNĚ RAW OD KOČOVKY a kromě výborné kávy lze ochutnat i nejrůznější druhy raw dortíků a zákusků, včetně slaných pochutin. Pro milovníky tučnějšího jídla pak poslouží venkovní stánek s občerstvením před hlavním vchodem, kde lze zakoupit i alko a nealko nápoje.

Muzejní noc vyvrcholí programem na venkovní scéně u KD Slavie - druhá adrenalinová bike trial show a KONCERT FOLKOVÉ SKUPINY LAKOMÁ BARKA z Českého Krumlova. Kapela se soustřeďuje zejména na vlastní folkovou a historizující hudbu, a též lidové písně, vždy v osobité úpravě. Název skupiny vznikl podle stejnojmenné povídky Jana Wericha: O Lakomé Barce. Na svém kontě mají již čtyři vydaná alba. Každoročně odehrají něco okolo 50 koncertů, jejichž atmosféru umocňují vlastními dobovými lidovými kostýmy.


Kontaktní osoba:
Tomáš Svoboda
Datum zveřejnění:
25.4.2019

Sdílet na FacebookSdílet na TwitterSdílet na LinkedInPoslat odkaz emailemVytisknout tuto stránku

Dnes (Neděle)

Dopoledne 9.00 - 12.00
Odpoledne 12.00 - 17.30

Zítra (Pondělí)

zavřeno

Celá otevírací doba

Kalendář akcí

Nejbližší akce

2.5.2024

Edukační dílny (Jan Žižka na jihu Čech 600 let) - Stolní hry

Hlavní budova Jihočeského muzea (Dukelská 1, 370 01 České Budějovice)
3.5.2024

Trocnovské divadelní slavnosti 2024 (Smím prosit, Dodo?)

Areál Památníku Jana Žižky z Trocnova - Archeoskanzen (Trocnov 14, 373 12 Borovany)
 

Pobočky

Historická budova Jihočeského muzea Historická budova Jihočeského muzea Muzeum koněspřežky Muzeum koněspřežky Tvrz Žumberk u Nových Hradů Tvrz Žumberk u Nových Hradů Památník Jana Žižky z Trocnova Památník Jana Žižky z Trocnova