Program pro znevýhodněné návštěvníky Facebook Twitter Instagram

Právě rostou: duben 2017

Jarní houby se v letošním roce začaly objevovat ještě dříve než v předchozích letech. Oproti loňskému roku zhruba s desetidenním předstihem…

Přes vyšší objem srážek ale jarní druhy nerostou v takovém množství, jako loni. Důvodem je více slunečných a větrných dnů, během nichž dochází k vysušování povrchových vrstev půdy.

bolinka mnohovýtrusá
(Camarops polysperma)

dřevomor červený
(Hypoxolon fragiforme)

dřevomor moravský
(Hypoxolon cercidicola)

Začněme u pyrenomycetů rostoucích na dřevu. V údolí potoka na padlém olšovém kmeni se nám podařilo najít nehojnou bolinku mnohovýtrusou (Camarops polysperma). Na bukových větvích v opadu se hojně objevuje dřevomor červený (Hypoxolon fragiforme). V jižních Čechách vzácnější dřevomor moravský (Hypoxolon cercidicola) roste na dřevu jasanů. Preferuje vlhčí stanoviště.

káčovka jeřábová
(Biscogniauxia repanda)

dřevomor ranový
(Hypoxolon cohaerens s. l.)

polštářnatka dubová
(Diatrypella quercina)

Na mrtvých jeřábech, především v suťových svazích, lze najít oválné útvary se zvýšeným okrajem, stromata ohrožené káčovky jeřábové (Biscogniauxia repanda). Útvary, které trochu připomínají malé ostružiny, tvoří taxony z okruhu dřevomoru ranového (Hypoxolon cohaerens)rostoucí na dubech, bucích a dalších listnáčích. Posledním z vyobrazených pyrenomycetů je polštářnatka dubová (Diatrypella quercina), která, jak název napovídá, roste na opadaných větvích dubu.

kačenka česká
(Verpa bohemica)

smrž kuželovitý
(Morchella conica)

ucháč obrovský
(Discina gigas)

V opadu osik, třešní a některých dalších listnáčů lze najít plodnice kačenky české (Verpa bohemica). Letošní vlna fruktifikace byla poměrně krátká a zdá se, že na stanovištích, kde proběhla, se již nebude opakovat. Na louce, kde bylo páleno listí a větve, jsme našli smrže kuželovité (Morchella conica). I ty se objevily dříve než je obvyklé, ale na rozdíl od kačenek jejich sezóna teprve začíná. Pod osikami vyrazil i první ucháč obrovský (Discina gigas).

ohnivec rakouský
(Sarcoscypha austriaca)

ušíčko černé
(Pseudoplectania nigrella)

hlízenka sasanková
(Dumontinia tuberosa)

Na vhodných stanovištích ještě vytrvávají plodnice ohnivce rakouského (Sarcoscypha austriaca). Letos se mu nadprůměrně dařilo, objevili jsem ho i na mnoha nových místech, což platí i pro ušíčko černé (Pseudoplectania nigrella).

síťkovec trojbarvý
(Daedalopsis tricolor)

ohňovec ovocný
(Phellinus pomaceus)

troudnatec pásovaný
(Fomitopsis pinicola)

Pokud na opadaných větvích třešní najdete cihlovo-okrově-červenou chorošovitou houbu s vidličnatě větvenými lupeny, půjde pravděpodobně o síťkovec trojbarvý (Daedalopsis tricolor). Na ovocných stromech se ale objevuje například i ohňovec ovocný (Phellinus pomaceus), nebo troudnatec pásovaný (Fomitopsis pinicola). Plodnice troudnatce na snímku ale pochází z padlého kmene staleté jedle.

hlíva ústřičná
(Pleurotus ostreatus)

závojenka jarní
(Entoloma vernum)

černorosol bukový
(Exidia nigricans)

Na dřevu listnáčů se už objevují plodnice hlívy ústřičné (Pleurotus ostreatus). Z pozemních lupenatých hub stojí za pozornost výskyt prvních plodnic závojenky jarní (Entoloma vernum). Jde o prudce jedovanou houbu, kterou mohou neznalí houbaři zaměnit např. za špičku obecnou. Otravy tímto druhem ale nejsou v jižních Čechách časté.

V souvislosti s jarními houbami stojí za zmínku případ otravy (nevolnosti) po konzumaci kačenky české, který nastal po požití „čerstvých“ i sušených plodnic. U jarních hub je třeba věnovat zvýšenou pozornost tomu, zda jsou plodnice skutečně čerstvé. Mnohé druhy velmi rychle podléhají zkáze a ve starých plodnicích může docházet ke vzniku škodlivých látek. Plodnice kačenek a smržů s oschlými „gumovými“ klobouky není vhodné sbírat ke konzumaci. Čerstvé jarní houby také není vhodné skladovat (ani v lednici), jejich životnost je krátká a počínající rozkladné procesy se nemusejí na vzhledu plodnic příliš výrazně projevovat. Plodnice určené ke konzumaci samozřejmě není vhodné sbírat do uzavřených neprodyšných obalů (mikrotenové sáčky, igelity), které rozklad ještě urychlí, zvlášť za slunečného počasí. Rovněž nedoporučujeme podléhat médiím, která vyzývají ke konzumaci druhů, jejichž kuchyňské zpracování u nás nemá tradici. Nedávné výzvy ke konzumaci ohnivců nedoporučujeme přijímat, ohnivce nasazují plodnice již během října a ty následně během zimy a jara velmi pomalu rostou. Během jejich vývoje opakovaně přemrzají, roztávají, v sušších obdobích zavadají. Než vyrostou, mohou být infikovány plísněmi, případně u starších plodnic může dojít k rozkladným procesům, které nejsou pro tuhou konzistenci plodnic nápadné.

fotografie: J. Janda, J. Souček (autora zobrazíte najetím kurzoru na snímek)

Kontaktní osoba:
Mykologický klub
sekce:
Aktuality
Datum zveřejnění:
11.4.2017

Související články

Sdílet na FacebookSdílet na TwitterSdílet na LinkedInPoslat odkaz emailemVytisknout tuto stránku

Kalendář akcí

Nejbližší akce

8.4.2024

Společné projekty mykologického pracoviště a MK JčM

Přednáškový sál JčM (č. 114)
6.5.2024

A. Jirsa: Houby ve vybraných mokřadních vrbinách jižních Čech

Přednáškový sál JčM (č. 114)
 

Pobočky

Historická budova Jihočeského muzea Historická budova Jihočeského muzea Muzeum koněspřežky Muzeum koněspřežky Tvrz Žumberk u Nových Hradů Tvrz Žumberk u Nových Hradů Památník Jana Žižky z Trocnova Památník Jana Žižky z Trocnova