Program pro znevýhodněné návštěvníky Facebook Twitter Instagram

ŠKODA - automobily na plakátech a v prospektech (1945 - 2022)

Výstava
Datum konání:
od: 3.2.2023
do: 4.6.2023

Místo konání:
Hlavní budova Jihočeského muzea (Dukelská 1, 370 01 České Budějovice)

Výstava prezentuje vývoj reklamy, propagace a grafiky zachycené na dobových originálech plakátů a tiskovin společnosti Škoda Auto z archivu milevského sběratele Martina Kupce, který se této činnosti věnuje již přes deset let.

POSLECHNĚTE SI PODCAST K VÝSTAVĚ

Zajímavé formáty, způsoby vizualizace, atraktivní motivy a kreativita tvůrců reklamy pro tuzemský i zahraniční trh od roku 1945 do současnosti zaujmou jak příznivce značky Škoda, tak i milovníky automobilové historie. "Začalo to nevinně přibližně před jedenácti lety. Vůbec prvním plakátem byla Škoda 100. Mělo jít o vzpomínku na dětství, neboť jsme tento vůz měli doma,“ přibližuje autor výstavy.

Poválečná doba až zhruba do konce padesátých let byla v tištěné reklamě převážně ve znamení kreslených a kolorovaných motivů. Tento způsob ztvárnění byl tehdy velmi módní. Za nejvýraznějšího kreslíře vozů Škoda platil tenkrát výtvarník a designér František Kardaus. Šedesátá léta byla ve znamení celkového společenského i politického uvolnění, což se projevilo také v oblasti reklamy. V případě Škodovky vznikly v té době atraktivní ateliérové snímky vozů tehdejší novinky – Škody 1000 MB. Ateliérové zpracování dávalo svým způsobem vozu více vyniknout. Zároveň vznikla například kolekce dnes raritních plakátů, prospektů a letáků Škody 1000 MB pořízených v pařížských ulicích při světové premiéře tohoto typu v roce 1964. Sedmdesátá a osmdesátá léta měla zase svoji specifickou grafiku v duchu tehdejších módních trendů. Tuzemští tvůrci se snažili držet krok s dobou, což nebylo zvláště v období uzavřené a zestátněné ekonomiky vždy jednoduché.

A jak to bylo s érou reklamy Škody po listopadu 1989? "Otevřel se nám všem svět a Škoda si začala zahraniční reklamu dělat sama. Současně došlo k privatizaci automobilky, přišel Volkswagen a s ním i nový marketingový styl i přístupy. S postupující globalizací vše směřuje k určitému vizuálnímu sjednocení prezentace značky. Prospekty jsou až na výjimky v jednotném stylu – graficky i rozměrově. V menší míře se stále tisknou i plakáty, poslední byly vydány v roce 2020 k 125. výročí založení Škody Auto a jsou velice vydařené," říká Martin Kupec.

Vedle geniálních kreseb zmíněného Františka Kardause ztvárňujících tudory, sedany a spartaky pokládá autor výstavy za nejzajímavější ještě sérii plakátů dnes již legendární Škody Felicia a známé Škody Octavia z roku 1961. Jsou pozoruhodné grafickým zpracováním včetně písma i zvolením celkového motivu, jímž se stal v prvním případě Karlův most v Praze a v druhém byl vybrán atraktivní zimní horský motiv. Tyto plakáty jsou navíc dnes již prakticky nesehnatelné.


NOVINKA!

Nejen během trvání výstavy si můžete v našem e-shopu publikací nebo na recepci Jihočeského muzea zakoupit novou publikaci Martina Kupce Mototechna - tuzemská i dovážená osobní vozidla na plakátech a v prospektech 1949-1990 (doplněné vydání 2023). Celá historie Mototechny byla provázena rozsáhlou propagací prodávaných vozů mnoha značek z východního bloku i západní provenience. Kniha zachycuje nejzajímavější plakáty a prospekty této éry doplněné o technické údaje a historii konkrétních automobilů.

Zakoupit si můžete také modely vozů Škoda ze stavebnice Cobi v měřítku 1:35 (70 / 77 / 106 kostiček), konkrétně: Škoda Fabia z r. 2019, Škoda Scala 1.0 TSI, Škoda Scala 1.5 TSI a dvě novinky: Škoda Kodiaq VRS a Škoda Karoq.

Kontaktní osoba:
Tomáš Svoboda
sekce:
Výstavy
Datum zveřejnění:
6.12.2022

Sdílet na FacebookSdílet na TwitterSdílet na LinkedInPoslat odkaz emailemVytisknout tuto stránku

Dnes (Pondělí)

Dopoledne Zavřeno
Odpoledne Zavřeno

Zítra (Úterý)

9.00 - 12.00
12.00 - 17.30

Celá otevírací doba

Kalendář akcí

Nejbližší akce

8.5.2024

Keltové na jihu Boiohaema

Hlavní budova Jihočeského muzea (Dukelská 1, 370 01 České Budějovice)
 

Pobočky

Historická budova Jihočeského muzea Historická budova Jihočeského muzea Muzeum koněspřežky Muzeum koněspřežky Tvrz Žumberk u Nových Hradů Tvrz Žumberk u Nových Hradů Památník Jana Žižky z Trocnova Památník Jana Žižky z Trocnova