Program pro znevýhodněné návštěvníky Facebook Twitter Instagram

MUZEJNÍ NOC 2017

Muzejní noc
Datum konání:
od: 26.5.2017 17:00
do: 26.5.2017 22:00

Místo konání:
Tvrz Žumberk u Nových Hradů, Trhové Sviny, 374 01

Jihočeské muzeum Vás srdečně zve na tradiční akci - MUZEJNÍ NOC. Letošní ročník se koná 26. května 2017 v krásném areálu Tvrze Žumberk u Nových Hradů od 17:00 do 22:00 hodin. Jako každý rok je vstup na tuto akci zcela ZDARMA.

Historicky i stavebně unikátní a dochovaný komplex opevněného jádra vesnice letos nabídne bohatý kulturní a doprovodný program jak pro děti tak i pro dospělé:

  • Návštěvníci se mohou těšit například na komentované prohlídky zdejšího kostela, tvrze nebo muzejních expozic, mezi něž patří přeshraniční výstava Ryby a lidé - Rožmberkové a rybníkářství v jižních Čechách a ve Waldviertlu, dále expozice lidového malovaného nábytku z 18. a 19. století či výstava Úředník rožmberský, která přibližuje život nižšího úřednictva a téma zpronevěry šlechtického majetku.
  • Módní přehlídku v dobových kostýmech a workshop vyšívání rybí šupinou si připravila Obchodní akademie, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Třeboni. Workshop proběhne v rámci projektu E.U. - COUNTRY ARTISANS, jehož cílem je nejen pomoci dospělým při hledání příležitostí k podnikání v oblasti řemesel ale i najít potenciál pro rozvoj řemesel a vytváření cest ke zlepšení života obyvatel.
  • Soubor historických tanců Campanello z třeboňského zámku zve na příjemnou cestu časem mezi šlechtice a šlechtičny. Návštěvníci tak mohou zažít dávné příběhy, které se možná staly, možná nestaly.
  • Atmosféru  celé akce umocní čtyřčlenné středověké hudební těleso Dei Gratia z Tábora. Dechberoucí vokály doprovázené duněním bubnů, tóny dud či píšťal přenesou posluchače do zapadlých krčem, královských síní, na hradní nádvoří, nebo do nelítostné bitvy.
  • O další hudební produkci se pak postará folková kapela DRC, tvořená manželským duem Hanou a Janem Švejkarovými.
  • Speciálně pro děti je v zahradě pod kostelem připraveno legendární Divadlo Potulného Čajovníka, střelba z kuše, hledání mincí archeologickým detektorem a doprovodné hry.
  • Chybět nebude ani ohniště, kde si lze opéct buřty a za doprovodu kytary si zazpívat pravé táborové písně.
  • Další program nabídne ukázky řemesel - například odlévání cínu s konzervátorem Janem Törökem, kovářství Dana Černého, práce se dřevem s výtvarným ateliérem TVOR či tvorba ornamentů přes šablonu za pomoci techniky tupování houbičkou.
  • Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína ve spolupráci s Rybářstvím Nové Hrady umožní návštěvníkům pokochat se a dokonce si sáhnout na jihočeské ryby. Rovněž předvedou, jak se vyplétají a opravují rybářské sítě.
  • O vyvrcholení celé Muzejní noci se postará skupina historického šermu Fedrfechtýři z Českých Budějovic, která vystoupí s ukázkami historických duelů, během nichž návštěvníci uvidí a uslyší nejen řinčení zbraní ale rovněž salvy z kanónů a pušek. Ve spolupráci s kejklířem a bavičem Pupou nakonec Fedrfechtýři osvětlí temné žumberské nebe vystoupením s ohněm.

 

Pro návštěvníky je zajištěna autobusová doprava na trase České Budějovice - Trhové Sviny (autobusové nádraží) - Žumberk a zpět. Odjezd autobusů bude od hlavní historické budovy muzea (Dukelská 1, České Budějovice, 370 51) 26.5. 16:00. Autobus zastaví dále v Trhových Svinech na autobusovém nádraží v 16:30. Čas odjezdu po skončení akce je přesně ve 22:00. Cena zpáteční jízdenka je 20 Kč na trase České Budějovice - Žumberk10 Kč pak na trase Trhové Sviny - Žumberk. KAPACITA AUTOBUSŮ JE JIŽ NAPLNĚNA.

 

V případě jakýchkoli dalších dotazů pište na marketing@muzeumcb.cz. Po kliknutí na obrázek se Vám otevře v plné velikosti.

 

Kontaktní osoba:
Tomáš Svoboda
Datum zveřejnění:
3.5.2017

Sdílet na FacebookSdílet na TwitterSdílet na LinkedInPoslat odkaz emailemVytisknout tuto stránku

Dnes (Pátek)

Dopoledne 9.00 - 12.00
Odpoledne 12.00 - 17.30

Zítra (Sobota)

9.00 - 12.00
12.00 - 17.30

Celá otevírací doba

Kalendář akcí

Nejbližší akce

2.4.2024

Zbraně a zbroj v pozdním středověku (Petr Turya, Guildam Gladiatorum)

Hlavní budova Jihočeského muzea (Dukelská 1, 370 01 České Budějovice)
 

Pobočky

Historická budova Jihočeského muzea Historická budova Jihočeského muzea Muzeum koněspřežky Muzeum koněspřežky Tvrz Žumberk u Nových Hradů Tvrz Žumberk u Nových Hradů Památník Jana Žižky z Trocnova Památník Jana Žižky z Trocnova