Program pro znevýhodněné návštěvníky Facebook Twitter Instagram

Edukační dílny 2024

Cyklus edukačních dílen Jihočeského muzea v Českých Budějovicích připravených pro děti jako součást připomenutí 600 výročí úmrtí Jana Žižky z Trocnova. Dílny budou probíhat v hlavní budově muzea.

Během deseti čtvrtků se budeme zabývat umělecko-řemeslnými technikami a činnostmi odrážejícími každodenní život ve středověku. Náročností je cyklus určen pro děti předškolního věku a I. stupně ZŠ. Děti do osmi let se mohou dílen zúčastnit pouze v doprovodu dospělé osoby. Každá z dílen je připravena pro maximálně 10 dětí.

 

Termíny a místa konání dílen v r. 2024:

Hlavní budova JIhočeského muzea v Českých Budějovicích (Dukelská 1, České Budějovice 370 01):

11. dubna Škapulíř

První dílna se zaměří na výrobu škapulířů. Škapulíř je tradiční křesťanský amulet, který majiteli poskytuje ochranu a přináší štěstí. Každý si u nás vyrobí svůj osobní škapulíř v podobě vlastnoručně ušitého ale jednoduchého pytlíčku, do kterého vložíme nabarvený kamínek.

25. dubna Diadém, růženec

Tématem edukační dílny bude výroba diadému a růžence ze skleněných korálků. Diadém se ve středověku používal k úpravě účesu, zatímco růženec z tzv. páteříků používali věřící k odečítání modliteb. Účastníci budou podle návodů navlékat skleněné korálky na tkanice a vlastnoručně si vyrobí i koncové střapečky.

2. května Stolní hry

Tentokrát se zaměříme na výrobu a hraní tradičních středověkých her, Ovčince a Mlýnu. Děti si vyrobí vlastní hrací plány těchto her. Pro zájemce bude připravena také tvorba hracích kamenů z keramické hmoty. Využít však lze i obyčejné kamínky nebo třeba hrášky. Hry si společně také zahrajeme.  

30. května Iluminace

Edukační dílna děti seznámí s prací středověkého iluminátora. Každé dítě bude mít možnost vytvořit si jednoduchou kartičku se svým jménem, které bude napsáno gotickým písmem a zdobeno iniciálou. Práce s brkem a barvami poskytne autentický pocit z tvorby středověkých iluminací.

20. června Měšec

Tato edukační dílna se zaměří na výrobu středověkého koženého měšce vhodného třeba na drobné mince. Účastníci se naučí základy práce s kůží a zároveň poznají něco málo z historie výroby měšců ve středověku. Své měšce vytvořené podle dobových předloh si děti samozřejmě odnesou.

12. září Hadrová hračka

V této dílně se seznámíme, s čím si hráli naši předkové. Každé dítě si vyrobí vlastní hadrovou středověkou hračku - panenku nebo koníka. Pracovat budeme s tradičními materiály jako jsou vlněné i lněné látky a mykaná vlna. Součástí tvorby bude výběr materiálů, střih podle šablon, šití jehlou a vycpávání. Své vlastní výrobky si děti odnesou domů.

26. září Výroba svíček

Přijďte si vyzkoušet tradiční středověké techniky výroby svíček z včelího vosku. Děti si vyzkouší tvorbu svíček namáčením knotů do vosku i tvorbu z plástu pomocí motání a následného zdobení. Veškerý potřebný materiál, včetně kvalitních knotů a pravého včelího vosku, bude jako vždy zajištěn.

10. října Tkaný náramek

Tentokrát mají děti možnost seznámit se s jednoduchými technikami tkaní, typickými pro pozdní středověk. S pomocí odborných pracovníků muzea si každé šikovné dítě utká tkaničku nebo vlastní náramek z barevných nitek. Své výrobky si každý účastník odnese domů.  

24. října Desková malba

Další z řady edukačních dílen bude zaměřená na deskové malířství pozdního středověku. Děti se naučí míchat tradiční temperové barvy z pigmentů, vajec a oleje. S vlastnoručně vyrobenými temperami budeme malovat na desku potaženou plátnem. Svá umělecká díla si děti odnesou domů.

7. listopadu Středověký perník

Poslední edukační dílna cyklu nabídne účastníkům možnost poznat tradiční způsob přípravy perníku. Děti se naučí tvarovat a péct perníkové těsto speciálně dlouho dopředu připravené podle historického receptu. Poté budou mít možnost namíchat si těsto podle moderního receptu a z něj si upéct další perníky. Upečené dobroty si děti odnesou domů.

Čas konání: 15:00 – 17:00 hodin

Kurzovné 30 Kč za účastníka je možné zaplatit i na recepci muzea, doprovod je zdarma.

Počet míst je omezen na max. 10 účastníků. Co s sebou: nic, materiál i pomůcky zajistí Jihočeské muzeum.

Projekt je realizován za finanční spoluúčasti Ministerstva kultury.

 

 

 

 

 

 

 

Kontaktní osoba:
Tomáš Svoboda
Datum zveřejnění:
5.10.2022

Diskuse

Zobrazit vše Zobrazit vybrané Vložit příspěvek


Sdílet na FacebookSdílet na TwitterSdílet na LinkedInPoslat odkaz emailemVytisknout tuto stránku

Dnes (Neděle)

Dopoledne 9.00 - 12.00
Odpoledne 12.00 - 17.30

Zítra (Pondělí)

zavřeno

Celá otevírací doba

Kalendář akcí

Nejbližší akce

2.5.2024

Edukační dílny (Jan Žižka na jihu Čech 600 let) - Stolní hry

Hlavní budova Jihočeského muzea (Dukelská 1, 370 01 České Budějovice)
3.5.2024

Trocnovské divadelní slavnosti 2024 (Smím prosit, Dodo?)

Areál Památníku Jana Žižky z Trocnova - Archeoskanzen (Trocnov 14, 373 12 Borovany)
 

Pobočky

Historická budova Jihočeského muzea Historická budova Jihočeského muzea Muzeum koněspřežky Muzeum koněspřežky Tvrz Žumberk u Nových Hradů Tvrz Žumberk u Nových Hradů Památník Jana Žižky z Trocnova Památník Jana Žižky z Trocnova