Program pro znevýhodněné návštěvníky Facebook Twitter Instagram

TROCNOVSKÉ SLAVNOSTI 11. 9. 2021

Datum konání:
11.9.2021 13:00

Místo konání:
Památník Jana Žižky z Trocnova (Trocnov, 373 12 Borovany)

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích a město Borovany pořádají pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje MUDr. Martina Kuby 8. ročník TROCNOVSKÝCH SLAVNOSTÍ. Tradiční akce se uskuteční v sobotu 11. září 2021 od 13:00 do 18:00 hodin v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova (Trocnov, 373 12 Borovany). Vstup je ZDARMA!

PROGRAM

LETÁK S PROGRAMEM A MAPKOU KE STAŽENÍ


Akci odstartuje společnost Falconiaukázkami sokolnictví. Jejím posláním je důstojně reprezentovat české sokolnictví, být jeho historickou tváří a podílet se na propagaci tohoto odvětví v naší zemi i ve světě. Jedná se o spolek lidí, kteří obdivují sokolnictví ve své původní podobě, tedy jako vznešené umění lovu. Těšit se můžete na ukázky dravců s dvěma sokolníky.

Knihomoly a milovníky husitského období jistě zaujme na hlavním podiu představení nové knihy Otomara Dvořáka „Jan Žižka z Trocnova - světla a stíny hejtmanovy životní cesty“. Křest publikace doplní beseda s autorem a následný prodej knih s autogramiádou. Publikace bude v prodeji i na recepci muzejní budovy. Životní příběh legendárního vojevůdce vznikl na základě úspěšného televizního dokumentárního seriálu. Dvojice spisovatelů Otomar Dvořák a Jan Bauer se vydala po stopách Jana Žižky, zanechaných v české krajině. Probádali desítky památníků a pomníčků, některé patetické a jiné směšné. Poznali, jak dnes vypadají místa, na nichž se odehrávaly proslulé bitvy, prozkoumali hrady, zříceniny a historická města. Hovořili s místními obyvateli, s historiky, kastelány, muzejníky, archeology a kronikáři. Seznámili se s Žižkou jako hrdinou lidových pověstí a legend. Tento poutavý popis míst spojených s Žižkou, začínající v Trocnově, místě narození, a končící v Přibyslavi, místě smrti, se prolíná s vyprávěním o jeho životě. Na dramatičnosti dodávají hejtmanovu příběhu beletristické románové vstupy, napínavé povídky, v nichž jsou zachyceny nejvypjatější okamžiky Žižkova života. Kniha vtáhne čtenáře do atmosféry husitské doby fotografiemi akčních scén, připravenými ve spolupráci se skupinami historických bojových umění. Tyto netradiční ilustrace tvoří zajímavé „filmové“ pozadí Žižkova příběhu.

Jak žili a bojovali husité, návštěvníkům představí dvě skupiny historického šermuFedrfechtýři z Českých Budějovic a Bratři z růže z Českého Krumlova. Připraven bude dobový středověký tábor a ležení se stany a k vidění např. zbraně, zbroj a další výstroj nebo polní kuchyně. Těšit se můžete rovněž na dvě společná vystoupení s tematikou středověkého válečnictví.

Malí i velcí návštěvníci mohou dále obdivovat novinku letošní sezony v podobě repliky husitského bojového vozu. Zastřílet si lze z luku a kuše, a to pod odborným dohledem. Ukázky dobývacích strojů, jakými byly katapult nebo tzv. trebuchet si připravilo uskupení Lucistnice.cz. Vyzkoušet si můžete i čtyři originální středověké hry Antonína Pazdery zvaného Plamen.

Chybět nebude ani živá středověká hudba. Kapela Gnomus volně interpretuje středověké světské písně z celé Evropy. Do svých vlastních aranžmá vnáší moderní a improvizační prvky. Návštěvníci během dvou vystoupení této kapely mohou obdivovat repliky dobových nástrojů – např. středověké dudy, šalmaje, cistra, davul nebo clarinetino. Zažijte středověk trochu jinak.

Velkým lákadlem je dále návštěva známého českého historika Petra Čorneje, nositele ceny Magnesia Litera 2020 v kategorii Kniha roku („Jan Žižka. Život a doba husitského válečníka“). Profesor Čornej povede komentovanou prohlídku interaktivní expozice o Janu Žižkovi v muzejní budově a zodpoví dotazy zvídavých návštěvníků. Upozorňujeme, že vzhledem k epidemickým opatřením je kapacita prohlídky omezena na 30 osob. Bezplatné vstupenky si lze vyzvednout na recepci muzejní budovy v Trocnově nejdříve v den konání akce od 14:00 hodin. Expozice bude přístupná po celou dobu akce zdarma.

Tradiční částí akce je i menší řemeslný jarmark s účastí lidových tvůrců. Těšit se můžete např. na ukázky kovářského řemesla, kroužkování, výrobu textilních hraček a dekorací, točení na kruhu, drátkování, tkaní nebo ukázky tzv. techniky quilt.

Z dětského programu zaujme např. představení „Jak Václav princeznu vyléčil a Zakletý les“ v podání Téměř divadelní společnosti nebo představení Divadélka KOS "Princezna je hloupá Madla". Dále je pro děti připraven následující program - vlastnoruční výroba odznaků, ukázky výroby mincí, malování barvami na obličej, házení míčků na cíl, omalovánky, chůdy, slalom nebo jízda na dřevěných konících.

Určitě nevynechejte ani venkovní naučnou stezku kolem trocnovského areálu, jež mapuje významné milníky husitství.

Po celou dobu trvání akce je pro návštěvníky zajištěn prodej občerstvení, zdravotnická služba a parkování.

 
Kontaktní osoba:
Tomáš Svoboda
Datum zveřejnění:
17.8.2021

Sdílet na FacebookSdílet na TwitterSdílet na LinkedInPoslat odkaz emailemVytisknout tuto stránku

Dnes (Pátek)

Dopoledne 9.00 - 12.00
Odpoledne 12.30 - 17.00

Zítra (Sobota)

9.00 - 12.00
12.30 - 17.00

Celá otevírací doba

Jak se k nám dostanete?

Kalendář akcí

Nejbližší akce

20.4.2024

Mezinárodní den památek 2024

České Budějovice
25.4.2024

Edukační dílny (Jan Žižka na jihu Čech 600 let) - Diadém, růženec

Hlavní budova Jihočeského muzea (Dukelská 1, 370 01 České Budějovice)
 

Pobočky

Historická budova Jihočeského muzea Historická budova Jihočeského muzea Muzeum koněspřežky Muzeum koněspřežky Tvrz Žumberk u Nových Hradů Tvrz Žumberk u Nových Hradů Památník Jana Žižky z Trocnova Památník Jana Žižky z Trocnova